kép: Dul István – Pilisjászfalu 2016

Bányai József (egyéb források hiányában) a lakosok elmondása szerint kb. 11 éve tölti be polgármesteri szerepét Pilisjászfalun.

Ideköltözésünk idején pozitívan álltunk mindenhez, azonban két gyűlésen való részvétel és az ott elhangzottak mélyen elgondolkodtattak ( az eredeti nyers felvételek is megtalálhatóak az interneten).

Pirospontot érdemel a polgármester, ugyanis

az Országos Rendőr-főkapitányság Auditóriumában tartott polgárőr küldöttgyűlésen, Dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Dr. Túrós András az OPSZ elnöke, a polgárőr mozgalom támogatásának és népszerűsítése érdekében végzett áldozatos munkája elismeréseként a “Polgárőr Érdemkereszt” arany fokozata kitüntetésben részesítette Bányai Józsefet, Pilisjászfalu polgármesterét.


írja a
http://varkapu.info/kek-hirek/polgarorseg-legmagasabb-kitunteteset-vehette-pilisjaszfalu-polgarmestere/

Ezúton is köszönöm az Ő és a szuper polgárőr csapatnak a munkáját, mindent, amit a közbiztonság érdekében tesznek!

Viszont a helyzet nem mindenhol ilyen rózsás!
A 2. ülést követően polgármesterünk a következőt osztotta meg a facebookon :

.

Ezek után született meg villámgyorsasággal sajátos kis őszinte versem Pilisjászfaluról, a jelenlegi helyzetről, az én szemszögemből és talán a valóságról?!Halljuk csak a mesét:

majd bíztam benne, hogy Kőműves Sándor kiegészíti és alátámasztja igaz és nyers tényekkel a valóságom. Ez szerencsére megtörtént és ezúton is köszönöm Neki :

Tisztelt Pilisjászfalui Polgárok!

Engedjék meg, hogy pár észrevétellel reagáljak Polgármester Úr április 18-án közzétett beszámolójára. Úgy érzem ugyanis, hogy hagy némi megmagyarázni valót maga után a bejegyzés, csupán a tisztánlátás végett. A tájékoztatás nem tartalmaz tényeket, bizonyos információkat, melyek a döntések hátterét adták, így véleményem szerint alkalmas az Önök megtévesztésére!

1. A közös hivatal székhelyét azért kell áthelyeznünk, mert Pilisjászfalu Önkormányzata közel 52 millió Ft értékben jogtalanul igényelt vissza ÁFA-t két beruházása után (óvoda-, iskolafelújítás). (Csatolom az erről szóló belső ellenőri jelentést, ami lekerült valamiért a honlapról.) Ezen felül nem fizettük be a kötelező ÁFA-t a Magyar Államnak a telekeladásai és a közétkeztetés tekintetében sem. (Ennek a vizsgálata még előttünk áll.) Hogy jön ez ide? Nos, a székhelyáthelyezésre azért van égető szükség, mert az állam a normatívát (a hivatali bérekre és fenntartásra) jelenleg a mi hivatalunknak – mint a közös hivatal jelenlegi gesztorának – utalja át (Tinnye részét ezután nekünk tovább kell utalni). Amikor a NAV tudomást szerez a jogosulatlan ÁFA visszaigénylésünkről, akkor jogosan vissza fogja követelni azt, de mi nem tudjuk visszafizetni, mert nem áll rendelkezésünkre ekkora összeg! Ekkor a bankszámlánkra – nagy valószínűséggel – inkasszót fog tenni, így arról minden pénzt el fog vinni mindaddig, amíg az 52mill Ft + bírságot (maximum kiszabható bírság: 200%) vissza nem kapja. Ha ez bekövetkezne, akkor Tinnye Önkormányzata is veszélybe kerülne, mert a közös pénzből nem tudnánk továbbutalni a rájuk eső bér- és a fenntartási költségeket. Továbbá:
a. Szó sincs arról, hogy „Tinnye polgármestere gyakorolná felettünk a hatalmat”. Ez vicc! Ha ez így lenne, akkor ezek szerint most mi „uralkodunk” Tinnye felett. Ugye nem?
b. A hivatal vezetője továbbra is a jegyző, nem a polgármester!
c. A székhelyáthelyezést mindkét testület megszavazta, még Bányai Úr is!
d. Pilisjászfalu a közös hivatal kérdésében egyedül nem dönthet, mindkét testületnek ismét meg kellene szavaznia azt, amiről egyszer már döntöttünk! A korábbi döntés lényege, hogy ne veszélyeztessük Tinnye működését Jászfalu pénzügyi problémái miatt.

2. Az adósságrendezési eljárás megindítása – gazdasági szakemberek és az én véleményem szerint is – elkerülhetetlen! Miért? A belső gazdasági vizsgálatok szerint – közel 100 millió Ft adósságot sikerült – ismét – felhalmozni, amit a havi folyó kifizetések mellett nem tudunk finanszírozni. Ha nem mi, akkor egy olyan korábbi partnerünk fog eljárást indítani ellenünk (jogosan), aki felé tartozásunk van. Az egyetlen megoldás az, ha a hitelezőkkel egyezségre törekszünk és pár év alatt a bevételeinkből, a gatyamadzagot ismét összehúzva ledolgozzuk az adósságot. Ez nem szégyen kérdése!
a. Tinnyén is volt csőd, ők közel 80 milliót 2 év alatt ledolgoztak.
b. Megértem, hogy a vezetői presztízs fontos, de ha jól gazdálkodtunk volna, akkor nem itt tartanánk…
c. Van-e más megoldás? – az esetleges telekeladások. De ugye azt nem gondolja senki, hogy az ingatlanvagyonunkat azért kellene elherdálnunk, hogy az elmúlt 10 év „hibáiból”, rossz döntéseiből, felelőtlen gazdálkodásából fakadó adósságunkat kifizessük és akkor máris egyenesben vagyunk, minden rendben, a probléma a szőnyeg alá söpörve, a felelősségre vonás elmaradhat. Csak éppen a vagyonunkat veszítjük el! Véleményem szerint, telket maximum azért kell/szabad eladni, hogy abból fejlődjön a falu!3. Kíváncsian várom, hogy az esetleg megismételt szavazáson melyik képviselő fog másképpen gondolkodni e kérdésekben, mint az elmúlt alkalommal! Bízom benne, meg fogják indokolni esetleges visszalépésüket.
4. A közmeghallgatáson senki nem kérte Polgármester Úrtól, hogy hozza nyilvánosságra a belső levelezését. saját maga tett ilyen felajánlást igazának bizonyítása érdekében.
5. Senki nem szólna egy rossz szót sem, én is örömmel és lelkesen támogatnám Polgármester Urat, ha az elmúlt 10 évben rendben végezte volna a munkáját, de sajnos az elmúlt évekről készült belső ellenőri jelentésekben épp az ellenkező, tényeken alapuló megállapítások vannak.
6. Csatolom a Tinnye alkalmazásában álló – de jelenleg Pilisjászfalun is besegítő – B. Mária könyvelő beszámolóját is, hogy Önök is lássák mi a szomorú, hétköznapi valóság a hivatalunkban! A beszámoló a testületi ülés mellékleteként elérhető, nyilvános dokumentum.
Kommentelni természetesen mindenkinek joga van, de csak akkor tegye, ha a megfelelő információnak a birtokában van. Vitának természetesen helye van a közéletben, de csak a személyeskedésektől mentes, tényeken alapuló véleményeknek.
Egy utolsó megjegyzés: gazdasági, könyvelési kérdésekben minden fekete vagy fehér, szubjektív vélemények nem játszanak.
Gazdasági szakemberek egybehangzó jelentéseit megkérdőjelezni véleményem szerint badarság, főleg akkor, ha ők a tényszerű bizonylatokat és a bankszámlaforgalmat vizsgálták. A számok nem hazudnak.

Baranya Mária könyvelő beszámolója Pilisjászfalu könyveléséről lentebb olvasható:

Áfa belsőellenőri jelentés 2019 :

Van még kérdés?