2019.03.31.

Most elviszlek Téged is Pilisjászfalu és Piliscsév közötti erdei utamra.
Sajnos ez nem egy egyszerű útnak bizonyul, ne arra a tipikus túra élményre számíts. Te magad is megláthatod hamarosan ebben a bejegyzésben, hogy miért .

Kis családdal, kesztyűkkel, némi élelemmel, baromi kevés alvással, sikeresen elindultunk mi is (életünkben először) a lenti képen látható úton egy mozgalom hatására (szemétszedés) az otthonunktól pár percre lévő erdőbe, ami kezdetben magával ragadó volt! Miközben sétáltunk és csodáltam a természetet, azon gondolkodtam, hogy vajon mi fog ránk várni? Hogyan boldogulunk? Vajon meddig mennek el az emberek, ha szemetelésről van szó?


A fák, az erdők, számos élőlénynek adnak otthont. Az illegális hulladék veszélyes a környezetre. A kiálló vasdrótok, műanyagok sokasága, üvegek, damilok és az állatok találkozása akár halállal is végződhet.
A fák oxigént is termelnek és megkötik a szén-dioxidot, aminek tényleg hatalmas szerepe van az általunk szennyezett levegő tisztításában.
Óvjuk a környezetünket!


De néhány környezetszennyező embernek ennyi sem elég érv.
Nem rettenti el őket az adott hulladék lebomlásának ideje, a környezetre/élővilágra gyakorolt hatása, de még a törvény sem, ami ezt a tevékenységét nem támogatja, sőt súlyosan bünteti. Vagyis büntetné, ha lenne kit, vagy kiket…

Lugosi-Nagy Anikó 3 gyermekes anyuka és Nagy Zsolt kezdeményezésével másfél hét alatt megszerveződött egy önkéntesekből, lakókból álló csapat, akik szívügyüknek érzik a környezetük ápolását, védelmét és nem riadtak el a gumikesztyűk használatától sem.
Anikót kérdeztem, hogy minek a hatására jött az ötlet?!

Anikó: ” Egyik nap az öcsémmel futottunk, láttuk a rengeteg kupacot, szeméthegyeket és másnap elkezdtük a szervezést. Ő a csévi polgármesterrel vette fel a kapcsolatot én a jászfalusival. Onnan kaptunk konténert, innen zsákokat, kesztyűt, illetve a szállításban segítenek a holnapi nap folyamán.”

Itt egy újabb élő bizonyíték, hogy van értelme cselekedni, ha erre az ember késztetést érez. A mai nap is arról árulkodik, hogy telefon és internet segítségével, összefogással, pár óra alatt el lehet érni eredményt egy ilyen közügy érdekében is.
Ha Te is csatlakozni szeretnél a következő “kincsbányászathoz”, akkor a csoport elérhetőségéhez kattints a következőre a részletekért, ami hamarosan frissülni fog.:
Szemétszedés Pilisjászfalu és Piliscsév közti erdőbe

Na de lássuk csak a mocskos tényeket az előtte állapotokról ( a teljes nézetért kattints a képekre) :

Több száz nm területen, hol a földfelszínen, hol mélyebben a földben, hol pedig szemétbuckák ölelő társaságában találkoztunk a szemetelők ingyenes adományaival, amik egyes leletek alapján sok évtizede települhettek az erdőbe.


a kék kereszttel jelzett útvonal egy részét érinti az illegális szemétlerakás

Volt az erdőben konyhai felszerelésbolt, egy cipészet, autószerelőműhely, kábelszaküzlet, üveges, ablakos, turkáló, méh telep, műanyagraktár, sittes, állattemető is sajnos…-illegálba.

Ez maradt ott a talált csontokból elrettentésnek azoknak, akik arra járnak és esetleg tervezik eldobni a szarjaikat. A kutya koponyától most is a hideg ráz 🙁

Amúgy igyekeztük a jó hangulat mellett terelni a mini önkénteseket, igyekeztünk hatásosan és gyorsan dolgozni, hogy a 8 m³ -es kapott konténert megtudjuk tölteni.
Végül a mai mozgalomról még képek:


Anikó a családjával hazafelé tart a képen és szemmel láthatóan nagy a sikerélmény. Megértem! És köszi a szervezést Neked és a Tesódnak is, na meg az egész Csapatnak 🙂

Viszont közel sincs vége a szemétszedésnek, olyan sok a szétdobált és kihordott sitt. 🙁 Becslések szerint még 10 kör vár ránk ezzel a létszámmal. Ami munkában és anyagiakban is sok. De bízunk benne, hogy Te is a sorokat olvasva és a képeket nézegetve úgy döntesz, hogy csatlakozol hozzánk, ha itt laksz.

Ha nem itt laksz, biztos vagyok benne, hogy a környezetedben is találsz illegál lerakókat. Kérlek vedd fel a kesztyűt, motiválj másokat és ha van lehetőség, érdemes beszerezni vadkamerákat a visszatérő hívatlan vendégek lebuktatása érdekében.

Valószínűleg nem fogja soha olvasni egyik elkövető sem ezt a cikket, de remélem elkopik hamarosan ez a piti emberi szokás és remélem minél többen lebuknak, elrettentő példaként élve a köztudatban.

A mi célunk megszüntetni az illegális szeméttelepeket a közvetlen környezetünkben, másokat is ösztönözni erre és megakadályozni az újabbak kialakulását. Csatlakozz te is a #teszedd mozgalomhoz!- résztvevők

nukutabu