A föld két legnépesebb országa olyan mértékben belehúzott a mezőgazdaság fejlesztésbe és a faültetésbe, hogy az globálisan pozitív eredményt ért el. Bár első körben a tudósok nem jöttek rá, hogy mi okozta a változást, végül csak sikerült.

A NASA friss kutatást alkalmazott. Összevetette a 90-es évek közepétől egészen a napjainkig elkészült műhöldképeket a Föld növénytakarójának állapotáról.
A Nature Sustainability című folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutatók kezdetben a globális felmelegedést, illetve a nagyobb szén-dioxid-koncentráció hatását sejtették a vegetáció növekedése mögött, azonban

az adatok vizsgálataiból egyértelműen kiderült, hogy India és Kína erdősítési programja, illetve mezőgazdasági fejlesztései állnak a zöldülés hátterében.


A térképen a zöld foltok az elmúlt húsz év javuló tendenciáját mutatják, a lilák a romlást. (via) (index)


India amúgy világrekordot döntött, ugyanis mindössze 24 óra alatt 800.000 ember 50.000.000 db fát ültetett el.

fotó: NASA

Máshol a bolygónkon nem történt ilyen nagy mértékű változás, ( bár nem is történt akkora erejű pusztítás sem, mint amit Kína és India okozott az erdőírtásokkal a múltban).
A zöld övezetek tekintetében Európa és Észak-Amerika jól teljesít, míg Afrikában felemás állapotok uralkodnak, Dél-Amerikában viszont az Amazonas hatalmas őserdejének már nincs ekkora “szerencséje”, ugyanis még mindig erdőirtásoktól szenved.- írta az elobolygonk.hu

Ezektől az információktól visszakaptam a reményt, hogy még talán nem szúrtuk el teljesen és bízom benne, hogy hamarosan az Amazonas-ról is hasonló jó híreket kapunk!

nukuTabu