Gyálarét Szeged Délikert nevű városrészének egyik települése.
Kocsis Enikő 2019. február 2-án szombat délelőtt sétálni indult Gyömbérrel a kutyájával, mint általában azt tették máskor is.
De amit ott át kellett élniük, arra szerintem közel sem számítottak. Bevallom, még olvasni is borzasztó érzés volt a történteket.

A kutyus az ottani töltések és erdő részén lévő egyik csapda áldozata lett.
Enikő megosztotta facebook-ján, hogy mások véletlenül se járjanak így!
Oszd meg Te is, hogy mindenkihez eljusson!

“Kedves Mindenki!
Kérlek, ha van olyan ismerősötök,aki gyálaréti, feltétlenül osszátok meg vele a hírt, hogy az erdő és a töltés be van csapdázva.
Bár a Birtok felől 1 villanypóznán kint van a papír, ha valaki másik irányból jön, vagy 2 méterrel odébb jön fel a töltésen, nem valószínű, hogy észre veszi majd. Mi Gyömbérrel pont így jártunk, amikor a gátőrház felől sétálni mentünk, és az erdő felé kanyarodtunk… 
Senkinek nem kívánom azt az érzést, amikor az isten háta mögött kétségbeesetten próbálja szétfeszíteni a kutyája fejéről, lábáról az összecsapódott ölő csapdát, majd tehetetlenül nézi amíg vergődik, pánikol, sír és szenved a kedvence. Hála a tűzoltóknak és az állatorvosunknak, Gyömbér is megúszta egy infúzióval és egy sokkos állapottal. Köszönjük szépen ezúton is!”

Ahogy Enikő is írta, lélekjelenléte, küzdése és persze a tűzoltók és állatorvos hozzáállása segítségével Gyömbér túlélte a történteket. Reméljük kicsiny kis lelke is hamar feldolgozza a traumát.

Megoszlanak a vélemények, hogy ezért felelősségre lehet e bárkit vonni, az sem tiszta az emberek körében, hogy mik a pontos szabályok, törvények ilyen esetekre, azért én mégis kutattam egy kicsit és “a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 30/1997. (IV. 30.) FM rendelet Általános szabályzatai” között találtam a következőt:

Vtv. 29. § (1) Tilos a vad kínzása. A vad elejtése, elfogása nem járhat annak kínzásával. “
Véleményem szerint egy ilyen csapda alkalmazásával kimerült az állatkínzás fogalma. Még ha az az “ölőcsapda” megnevezését is kapta és itthon törvényes a használata bizonyos kereteken belül, akkor is.

Gyömbér

Mihamarabbi gyógyulást kívánok a kutyusnak és a hős gazdinak is!

nukuTabu