Nem tudok és nem is akarok a témában a nyilvánosan szoptató anyákat ócsárolók véleménye mellett elmenni.

Tudom-tudom, lerágott csont, de akkor sem adhatom a kutyámnak még.

Valaki annyira kiakadt, hogy elkészítette ezt a képet. Láttam felháborodásokat egy megosztásnál, hogy hogyan lehet egy helyen említeni a szoptatást ezekkel a felsorolásokkal, de én inkább úgy értelmeztem, hogy ez azoknak szól, akik tényleg a legledegradálóbb módon nyilvánulnak meg az ügyben, és talán a kép alkotója , azt akarta üzenni, hogy azt az energiát fordíthatnák a felsorolás egyikére, ott arcoskodjanak.

Miért felejtik el az emberek, hogy nem mindenki rendelkezik autóval, nem mindenki lakik az ügyintézések központjában és nem mindenki bírja hosszú távon a bezártságot? Miért indulnak ki magukból sokan, mintha csak az ő opciójuk létezne? És mi alapján ítélkeznek, akiknek még gyerekük sincs?
Vagy egy anyukának kuss a neve?Kötelessége megelégednie a 4 fal közötti és séta opciókkal? Mióta?

A gyereknek egy kiegyensúlyozott, boldog anyuka kell! Ki mitől tud kikapcsolni, teljesen egyéni és ez így is van jól. Kell az anyának is “én” idő,hogy újra töltődhessen.

Megmondó emberek

Azt vajon tudják a megmondó emberek, hogy sokunknak sebeket okoztak a megjegyzéseikkel?
Vagyunk páran, akik már szinte félünk egy-egy elmenetelnél, nehogy valamit rosszul csináljunk, amikor próbálunk egy kicsit kikapcsolni, vagy csak alap dolgokat beszerezni és azt a gyermekünk társaságában tesszük.

Egyrészt, az ügyek nem intéződnek el maguktól. Ha kell az amúgy jogosan járó pénzünk, szaladnunk kell érte, mert a bürokrácia az ilyen. Általában több körös próbálkozásokat tapasztaltam. Persze vannak kivételek.

Másrészt, egyszer sem volt az fejemben, hogy betömöm a gyerek száját a mellemmel nyilvánosan, csak hogy hergeljem a népet!

Pont az előítéletes emberek miatt is körültekintően terveztem meg minden elmenetelt, hogy kerüljük a kellemetlenségeket. Mindezek
ellenére sem mindig úgy alakultak a dolgok,ahogy én azt megálmodtam. Nem mindent irányíthatunk.

Sokan írták, hogy etesse cumisüvegből az anya ilyenkor a gyereket és nincs gond.

Persze, ha ilyen egyszerű volna minden..
Cumisüveget a fiam nem fogadott el sokáig, egyértelmű tápszert nem ad neki az ember, főleg az első időkben, ha van elég tej. És a cumizavarról is sokat lehet hallani, létező jelenség, bár minket szerencsére elkerült. Igyekeztem tenni érte. Szóval a többi anyuka nevében is köszönöm a jó tanácsokat…

Nyilvánosan szoptató anyák a valóságban

Rendben. Nem egyezhetnek az érzéseink, véleményünk, tapasztalataink.
De mi alapján vált ki egyesekből mocskolódó stílust maga a téma?
Akiket zavar a nyilvános szoptatás, azok személyesen átélték már a találkozást a jelenséggel?
Ha igen,megkérdezték az érintettet, hogy miért így és ott..? Vagy csak magukban puffogva a legrosszabbat feltételezték és igazából ennyivel el is lett intézve?Általánosítás


Biztos létezik anyuka, aki “már azért is”alapon cukkolja az embereket, de személy szerint ilyet nem ismerek.

Nemrég olvastam egy cikket, amiben az anyuka felháborodott azon, hogy mertek szólni, mert fizetés közben etette meg a kicsit, aki alapjáraton fel volt az anyára kötve kényelmes “evős” pózban. A cikk stílusa, vagy maga a történet nekem is provokálás érzetét keltette. Én például megvártam volna azt a pár másodpercet.

DE


Sértő minden nyilvánosan szoptató anyukát egy kalap alá venni és balga dolog lenéző és kioktató stílusban lehülyézni minket, hiszen nekem elhihetik a megmondó emberek, a gyerek igényeit tartjuk szem előtt. Persze ez nem zárja ki azt, hogy az anyukának is vannak igényei. Ha egy plázázás dobja fel a kedvet?! Na, akkor mi van? Szégyen gyalázat lenne? Most komolyan?

A pláza bűn?


Egy pláza a jól felszereltsége miatt lehetővé teszi, hogy az ember mindent beszerezzen egy helyen és még enni is tudjon. Nem kíméletesebb opció a boltról-boltba járásnál ? És nem kell az online vásárlással sem jönni. Sokszor jó, de nem pótolhatja a hagyományos vásárlás élményt. Illetve nem minden méret arányos a leírtakkal és a kínálat sem feltétlen jobb árérték arányban..


Természetesen a plázák ma már baba szobát is szolgáltatnak,na de mi van, ha tele van a baba-mama szoba? Velünk előfordult már. Ezt magyarázza el valaki egy éhes kisbabának. Nekem nem sikerült.

“Bezzeg régen megtudták oldani, hogy ne mutogassák magukat az anyák.”  


Valóban?

Nagy és déd szüleinket se felejtsük ám el, de szüleink
generációjának történetei alapján is előfordult már a történelem során,hogy az asszonyok csoportosan töltötték el napjaikat,akár egy udvarban vagy házban éltek,ezzel is könnyítve egymást a mindennapokban,főzésben, munkában, gyermeknevelésben,spórolásban. ( a közösen lakás opció azért tartogathat meglepetéseket,általában nem jókat véleményem szerint, de az más történet ) .
A gyerekeket sokan vitték magukkal a földekre,ahol ha szólt a természet, megszoptatták a piciket. Nem állt meg az élet. Nem “prűdösködtek”.A szoptatás, a gyermek táplálása az ösztöneinkben él, a génjeinkbe kódolva van. Arról nem is beszélve, hogy mennyire gazdag fehérje, vas, kalcium, nátrium, kálium, foszfor, vitamin és enzim tekintetében.

Naná, hogy akkor adom a gyereknek, amikor csak igényli, ameddig tehetem.

“Miért ad az 1, másfél, 2, 3 évesnek anyatejet még az ember?” >röhögő fej<

A szoptatás ereje

Ameddig az anyának és a babának is jó a szoptatás, semmiképp sem célszerű megvonni a tejet a picitől. Az erős immunrendszer támogatója és fontos kiemelni, hogy nem csak éhség vagy szomjúság oltására alkalmas. A gyerekeknek megnyugvást is ad, ha szopiznak. Erre használt kifejezés a komfortszopás. Ilyenkor a picik,az anyjuk közelségére vágynak,egyfajta fájdalomcsillapítónak használják a cicizést. Jó magam is tapasztaltam. Szülést követően, amint hozzá értem a lányomhoz, olyan oxitocin tömeg szabadult rám, hogy nem éreztem a fájdalmat. Szoptatás közben végig védve voltam. Mikor letettem a picit,azonnal fájtam. Ha van csoda, akkor ez az érzés az, na meg egy kis biológia, kémia.
No de a cicizés, nagyon hasznos az emésztést tekintve is, ugyanis közben emésztőenzimek szabadulnak fel. Nem mellesleg a tej is úgy termelődik, ha sokat van mellen a gyerek, így ingerelve a tejhólyagocskák falát képező sejtek termelését.


Ilyen vitaminkoktélt, mint az anyatej, egy gyógyszertárban sem találsz!

Visszatekintés a múltba

Talán, ami a legmeggyőzőbb a témát tekintve, hogy sok száz évvel ezelőtt, vagy már a Krisztus előtti időkben is, a szoptatást nem rejtették véka alá. Mi sem bizonyíthatja jobban, mint a freskók, falfestmények, festmények, szobrok létezése az említett korokból, amit mind a keresztény világban, mind a művészettudomány és kultúra világában elismernek.
Mindegyik alkotás a szoptatást jeleníti meg, nem köntörfalazva és nem melleket takargatva, hanem a csupasz valóságot ábrázolva.


Pózolj szoptatva” kategória néhány példája a történelemből:

Szoptató Szűzanya (Pinacoteca Vaticana)
Szoptató Szűzanya (Pinacoteca Vaticana)
Szoptató Madonnák
http://forrás: https://katolikus.ma/szoptato-madonna-vandorkiallitas-nyilt/

Szoptató Madonnák
http://forrás: https://katolikus.ma/szoptato-madonna-vandorkiallitas-nyilt/
Pierre-Auguste Renoir: Anya gyermekével

Pierre-Auguste Renoir: Anya gyermekével

Rogier van der Weyden: Szent Lukács Máriát festi

Rogier van der Weyden: Szent Lukács Máriát festi
Pablo Picasso: Anyaság

Pablo Picasso: Anyaság
Albrecht Dürer: Mária gyermekével

Albrecht Dürer: Mária gyermekével

Giorgione: A vihar

Giorgione: A vihar

Gianlorenzo Bernini: Jóság négy gyermekkel

Gianlorenzo Bernini: Jóság négy gyermekkel
képek forrása:
https://artmission.blog.hu/2017/08/01/szoptatas_a_muveszetben

Ezen információk tudatában várom az észrevételeket, véleményeket.
És kérem,csak egy kicsit legyen mindenki megértőbb!

nukuTabu