Miért javasolják csak 6 hónapos kortól a hozzátáplálást?

Ahány ember, annyi féle szokás.
Egy anya a legjobbat szeretné a gyermekének, ez egyértelmű mindenki számára.

Jobbik esetben bízunk az gyerekorvosban és a védőnőben, mivel azt feltételezzük jogosan, ők mindent hitelesen, naprakészen tudnak a babákkal kapcsolatban felmerült kérdésekben, hiszen nap, mint nap gyerekeknek segítenek.


Ezzel szemben azt tapasztaltam, hogy egyes helyeken orvosok és védőnők a régen tanultak fényében adnak tanácsokat anyukáknak a korai HT-val (hozzátáplálással) kapcsolatban.

Tudni kell, az aktuális szoptatást boncolgató szakanyag nincs benne a tantervükben. Plusz szorgalom és/vagy szoptatási szaktanácsadói végzettség ad megfelelő ismeretet a témában.

Őszintén bevallom, sokat kellett keresgélnem a neten , mire végre egy jó átfogó cikkre bukkantam.

Jó, ha ezt minden szülő elolvassa, hátha könnyebb lesz a döntés:

Homon Márta Védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó írása:

“Amellett, hogy ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása is, mégis gyakran felmerülő kérdés, hogy vajon jót teszünk-e a kisbabának azzal, ha fél éves koráig kizárólag anyatejet kap vagy szükség esetén más tejalapú pótlást?

Sok-sok tévhitet is hallhatunk, olvashatunk ezzel kapcsolatban, például, hogy ha túl későn kezdjük, akkor nem fogja elfogadni a szilárd táplálékot vagy éhezteti az az anya a kisbabáját, aki nem kezd el neki korábban „normális” ételt adni és még sorolhatnánk. Továbbá a szülők egymásra hatása, a nagyszülők táplálási emlékei, a glutén bevezetésével kapcsolatos előírások, vagy a bébiétel gyártók korra alapozott javaslatai mind elbizonytalaníthatják az édesanyákat, hogy vajon jól teszik-e, ha kivárják a fél éves kort. 

A tápanyagok lebontásához szükséges enzimek se működnek még egy néhány hónapos kisbabánál megfelelően, ugyanis például a szénhidrát lebontásához szükséges amiláz enzim nagy részét az anyatej tartalmazza. Szinte ugyanez a helyzet a zsírok bontásáért felelős lipáz enzim aktivitásával is. Így ezek érettsége a megfelelő emésztéshez szintén kb. fél éves korra tehető. A fehérjék emésztése pedig a csecsemők gyomrának magas pH értéke (kevésbé savas) miatt nehezebb. 

Tehát a fél éves kor alatt megkezdett hozzátáplálás megnehezítheti a kisbaba mindennapjait és várhatóan az anyatej mennyisége is hamarabb fog csökkeni, ami megnöveli a korai elválasztódás kockázatát. Továbbá megváltozik a bélflóra és a baktériumok olyan mennyiségű vasat igényelnek a szaporodásukhoz, hogy emiatt romlik annak felszívódása, ami könnyen vezethet vashiányhoz. Az immunrendszer természetes érésében is zavar keletkezhet, ezáltal megnő a kisbaba fertőzésekre való fogékonysága, gyakrabban és könnyebben betegedhetnek meg. A csecsemők gyomrában pedig az új táplálék a gyenge emészthetőség ellenére elfoglalhatja a helyet a könnyen emészthető anyatej elől. 

Sokszor alig várjuk, hogy mikor lehet már mást adni a kisbabának az anyatejen kívül, kíváncsiak vagyunk arra, hogyan reagál majd rá és végre apa is részt vehetne az etetésben. De gondoljuk át, hogy érdemes-e kockáztatnunk azt, hogy későbbiekben jóval nagyobb eséllyel találkozunk táplálási nehézségekkel. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy valóban elég-e az anyatej, akkor bátran kérjük ki a védőnő vagy szoptatási tanácsadó véleményét.”

Forrás: http://www.vedonoblog.hu/content/miert_javasoljak_csak_6_honapos_kortol_a_hozzataplalast

nukuTabu